On Reddit's r/h1b forum in October 2026, a remote worker on H-1B described a planned move. The employer, job and pay would stay the same. Only their home would move, from Florida to California. They work from home, so their home address is the work address in their H-1B papers. Their employer had already filed an amended petition. Their question: is it safe to move once it is filed, or should they wait for approval?

We checked the official rules. Here are five short answers, each with its rule.

Word key

  • USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services): the federal agency that decides H-1B cases.
  • Form I-129: the petition your employer files with USCIS to get or change your H-1B.
  • LCA (Labor Condition Application): your employer files this with DOL, the Department of Labor. There, the employer promises a fair wage for one work area.
  • Area of intended employment: the normal commuting area around your work address. Any place in the same metro area (a "Metropolitan Statistical Area") counts.
  • Amended petition: a new I-129 that updates details USCIS already approved.
  • Portability: a rule that can let you start under new job terms once the petition is filed, before USCIS decides.

Q1. I work from home. Is my home really my "worksite"?

Yes, in our reading. DOL defines the place of employment as the physical spot where the work is actually done (20 CFR 655.715). So when your home moves, your worksite moves too.

Q2. Which moves need a new petition?

A move to a place that needs a new LCA is a "material change" (a big change to the approved job). For that, your employer has to send USCIS an amended or brand-new petition before you start work at the new place (8 CFR 214.2(h)(2)(i)(E)).

The rule lists three cases where you can skip a new petition, if the rest of the job stays the same:

  1. Same commuting area. You move within the area of intended employment on your current LCA.
  2. Short stints elsewhere. Work at other places adds up to 30 days or less in a year. It can be up to 60 days if you keep a desk at your main worksite, spend a lot of time there, and still live near it, not near the short-term site.
  3. Non-worksite visits. Training, short visits, or a job where moving from place to place is normal.

In our reading, moving across the country, into a different metro, fits none of these. That is why the Reddit poster's employer filed an amendment.

Q3. Filed or approved: when can I start working from the new home?

We weigh two official sources.

  • The regulation says you can't work under the changed terms until the amended petition is approved, unless you qualify for H-1B portability.
  • The USCIS H-1B page says this: if your current employer properly files the I-129 for the changed job, you may work under the new terms. You can start from the filing date or from the petition's start date, whichever comes later.

Under the regulation, portability has three conditions. You were admitted in H-1B status, or USCIS gave you H-1B status while you were inside the country. Your employer filed a real (non-frivolous) petition before your permitted stay ran out. And you did no work without permission between your last arrival in the U.S. and the filing date (8 CFR 214.2(h)(2)(i)(H)(1)).

So the order we suggest is: DOL certifies the LCA, your employer files the petition, your attorney confirms you qualify, and then you start work from the new address. The Reddit poster had that confirmation in writing, which we think is a habit worth copying.

Portability lasts only until USCIS decides. If USCIS says no, your permission to work under the new terms stops (8 CFR 214.2(h)(2)(i)(H)(2)).

Q4. Could my salary change?

It might. DOL rules say the employer must pay the higher of two amounts (20 CFR 655.731). One is the actual wage it pays similar workers. The other is the prevailing wage: the going rate for that kind of role around your work location. A new city can have a different prevailing wage. Our advice: ask HR to check your pay against the new LCA.

Q5. I'm only moving across town. Do I need to do anything?

If the new home sits within your current area of intended employment, with nothing else about the job changing, the rules say no amended petition is needed. Your employer must still post a notice about your LCA, on paper or online, for the new worksite, which for you is your new home. It must be up on or before your first workday there (20 CFR 655.734(a)(2)). Our tip: tell HR early, so the notice is ready in time.

Tick these off before you move

  • [ ] Tell HR your new address and moving date in writing, before you move.
  • [ ] Ask whether the new address is inside your current area of intended employment.
  • [ ] If it is, ask HR to confirm the LCA notice for your home will be up by your first workday there.
  • [ ] If it is not, confirm DOL has certified a new LCA for the new address.
  • [ ] Ask your attorney to confirm in writing that you meet all three portability conditions.
  • [ ] Don't do any work from the new home until these are done.

Bring these questions to your employer or attorney

  1. Is my new address in a different area of intended employment?
  2. Do I meet all three portability conditions? Can you confirm that by email?
  3. Does the new LCA change my required wage?
  4. If I stay in the same area, when will the LCA notice for my home be posted?
  5. What is the plan if USCIS sends a question or says no?

Read the rules yourself

Codewave Consulting LLC put this Q&A together from public U.S. rules. It is not legal advice. Facts in your case may change the answer, so let a licensed immigration lawyer check your dates and papers before you change where you work. We proudly support H-1B visa sponsorship for qualified resources. Eligibility is reviewed individually; sponsorship does not guarantee a role, selection or government approval.

Looking at H-1B tech roles? Codewave Consulting LLC, a Direct Vendor for Whirlpool, based in Michigan, offers IT staffing and early career technology opportunities. Our roles and services: codewaveconsulting.com.